Wykorzystaj w kuchni ziołowy potencjał

Za każdym razem, kiedy gotujemy, potrawa może smakować inaczej. Wszystko za sprawą odpowiednich proporcji i przypraw. Coraz częściej komponując posiłki dbamy o to, by pojawiały się w nich pełne witamin składniki. W trakcie przygotowywania jedzenia warto też zwrócić uwagę na zioła, które zmienią smak, nadadzą niepowtarzalny aromat i są zdrowe. O tym, w jaki sposób można je zastosować i z czym je łączyć dowiecie się z książki „Zioła na talerzu”.

Książka nie ma jednego autora, ale aż 15. Właśnie tylu znakomitych kucharzy dzieli się swoją wiedzą o ziołach, uwielbieniem dla nich i oczywiście przepisami. Swoimi spostrzeżeniami i aromatycznymi opowieściami podzielili się: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak i Tomek Woźniak.

Odkryj nowe smaki

W odróżnieniu od wielu książek kucharskich, „Zioła na talerzu” nie są podzielone za względu na sezonowość. Nie ma też podziału na rodzaje potraw, czy okazje. Rozdziały są ułożone z rozróżnieniem na zioła. Muszę przyznać, że w swojej kuchni korzystam z ziół, ale książka zawiera także takie, których nigdy do tej pory nie wykorzystałam. Jedne zioło, to jeden opowiadający o nim kucharz i jego przepisy. Zioła, które są dokładnie przedstawione to: bazylia, bazylia tajska, kolendra, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, oregano, pachnotka, pietruszka, rozmaryn, rukiew wodna, szałwia, szczaw czerwony i tymianek. Po pełnej zapachów historii jest szereg przepisów, gdzie dane zioło można zastosować. Ręczę, że od samego przeglądania i czytania poczujecie te nieziemskie aromaty!

Coś dla zdrowia

Zioła to nie tylko fantastyczne uzupełnienie potraw. To również szereg korzyści dla naszego zdrowia. Wiele z nich może być potraktowanych jako element profilaktyki w poważnych chorobach. Część może sprzyjać leczeniu, czy zwiększeniu odporności. Aby się upewnić, co do tego, które zioła będą najbardziej polecane w danym przypadku, można przejść na koniec tytułu „Zioła na talerzu”, gdzie wszystkie wymienione wcześniej rośliny zostały opisane pod kątem właściwości prozdrowotnych. Na ostatnich stronach w skrócie omówiono jak dbać o zioła. „Zioła na talerzu” to książka dobra dla osób, które kochają gotować, chcą się zdrowo odżywiać i są otwarte na nowe smaki, które będą dopieszczać podniebienia.


Za książkę do recenzji dziękujemy:

Komentarze

komentarze

One Reply to “Wykorzystaj w kuchni ziołowy potencjał”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close