„Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji” – dla sympatyków domowej kuchni

Jola Caputa z powodzeniem bloguje, fejsbukuje i jutubuje o gotowaniu. Od 13 marca jej kulinarne dokonania po raz kolejny można podziwiać w formie papierowej.

Pomimo szacownego wieku pani Joli udało się zawładnąć internetem i nie tylko. Kilka tygodni temu opublikowała następną książkę kucharską „Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji”. Tytuł jest pięknie wydany w sztywnej oprawie, a wszystkie przepisy opatrzono smakowitymi zdjęciami. Pomysły na posiłki zostały posegregowane według pór roku, następnie dni tygodnia, aż wreszcie pory dnia. Do spisów składników dla konkretnych dań autorka dodała listy zakupów na cały dzień. Czytelnik nie musi zatem żmudnie przepisywać śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych produktów do kupienia, kartkując książkę. Wystarczy, że pstryknie zdjęcie listy zakupów i już może wyjść do sklepu.

Co na obiad?

Dla mnie prawdziwą zmorą jest wymyślenie czegoś sensownego na obiad. Zwykle, żeby nie sterczeć w kuchni codziennie po kilka godzin, przygotowuję jedzenie na dwa, trzy dni. Z tym, że to ułatwia życie jedynie częściowo. W końcu znowu trzeba zadać sobie pytanie – co na obiad? Nie lubię pichcić w kółko tego samego na zmianę. Uważam, że gotowanie powinno być wyzwaniem i przyjemnością, a nie przykrym i nudnym obowiązkiem. I tu z pomocą przychodzi pani Jola. Dzięki jej książce i przy założeniu, że ten sam obiad będzie podawany przez dwa dni, z przepisów na tydzień robią się przepisy na dwa tygodnie. Co za oszczędność czasu i pieniędzy!

Moje „must eat”

Spośród wielu pysznie wyglądających dań serwowanych przez Jolę Caputę natychmiast wyłowiłam dla siebie smażony ser z surówką z pora. Poniżej przepis:

Składniki:

4 plastry żółtego sera (może być gouda lub edamski) – grubość plastra ok. 2 cm, 3 jajka, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, olej do smażenia, a do panierki mąka pszenna i bułka tarta.

Do surówki z pora będą potrzebne: 2 pory, 2 marchewki, 1 jabłko, sok z połówki cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Jajka, sól, pieprz i paprykę wybełtać (ja robię to widelcem). Ser musi być panierowany kolejno w: mące, jajku, bułce tartej, jajku, bułce tartej. Następnie należy włożyć go do zamrażalnika na 15 minut. Po wyjęciu – przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Smażyć 3-4 minuty z każdej strony. Później odsączyć z tłuszczu na przykład za pomocą papierowych ręczników.

Pory do surówki trzeba pokroić w cienkie plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Obrane marchewki – zetrzeć na tarce. Jabłko – pokroić w cienkie plastry, po czym skropić sokiem z cytryny. Potem pozostaje już tylko doprawić pieprzem, polać oliwą i wymieszać.

Smacznego!

Tak na marginesie, smażony ser z surówką z pora jest przewidziany przez panią Jolę jako kolacja, ale po drobnych modyfikacjach spokojnie może funkcjonować również w wersji obiadowej. Najlepiej w czeskim wydaniu czyli z frytkami i omáčką (sosem tatarskim). Uwielbiam ser w każdej postaci, zwłaszcza żółty, a podany w ten sposób – palce lizać!

Kim jest Jola Caputa?

Źródło: Facebook

Sama o sobie mówi, że przede wszystkim jest mamą, żoną i babcią. Gotowanie to dla niej sposób na wyrażenie uczuć. Pisze o tym we wstępie do swojej najnowszej książki: „Dla mnie kuchnia to serce domu. (…) nakarmić oznacza moim zdaniem (…) okazać bliskim miłość. (…) Nieważne, czy jesteśmy parą, małą bądź dużą rodziną, grupą przyjaciół – wspólny posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale i da nam poczucie bezpieczeństwa. Przynależności.” Z tych ujmujących słów wyłania się obraz kobiety ciepłej, dobrej i takiej „do rany przyłóż”. Miła odmiana w świecie kulinarnych celebrytek pokroju Magdy Gessler.

Więcej informacji na:

blogu pani Joli:

https://przepisyjoli.com/

jej facebookowym fanpage’u:

https://pl-pl.facebook.com/PrzepisyJoli/

kanale na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A?sub_confirmation=1


Za książkę do recenzji dziękujemy:

Komentarze

komentarze

32 Replies to “„Przepisy Joli. Od śniadania do kolacji” – dla sympatyków domowej kuchni”

  1. Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

  2. Wonderful site you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

  3. Usually I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

  4. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Cheers!

  5. Good day! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

  6. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. kudos

  7. I used to be recommended this blog by means of my cousin. I am not sure whether this publish is written by way of him as no one else recognise such particular approximately my difficulty. You are amazing! Thank you!

  8. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Regards!

  9. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks for your time!

  10. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to return the favor.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  11. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  12. You’re so awesome! I don’t think I’ve read anything like this before. So great to find somebody with some unique thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a little originality!

  13. I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It’s lovely worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net might be much more useful than ever before.

  14. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  15. I was extremely pleased to discover this great site. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and I have you saved as a favorite to see new stuff on your blog.

  16. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However just imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, „pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of the very best in its niche. Very good blog!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close