„Zielenina na talerzu” – niebanalna propozycja zdrowego gotowania

Zielenina na talerzuW ostatnim czasie miałam przyjemność zagłębić się w książkę „Zielenina na talerzu” autorstwa Magdaleny Cielenga – Wiaterek. Zainteresowała mnie ona z dwóch powodów. Po pierwsze od kilkunastu lat jestem wegetarianką, toteż książki, w których znajdę przepisy bezmięsne są przeze mnie wysoko punktowane. Po drugie staram się, by gotować najbliższym pełnowartościowe i zbilansowane posiłki, a gwarantuję Wam, że każdy z zamieszczonych przez autorkę przepisów taki właśnie jest.

Czego możecie się spodziewać po „Zieleninie na talerzu”? Przede wszystkim podziału receptur na pory dnia i roku. Myślę, że to ogromna zaleta nie tylko dla mnie. Dotychczas, w trakcie wertowania książek kucharskich i stron kulinarnych zdarzało się, że zdecydowałam się ugotować coś, gdzie któryś ze składników był dostępny sezonowo (a ja nie zawsze o tym wiedziałam…), przez co potrawa nie była kompletna. Z „Zieleniną na talerzu” tego problemu nie ma – jest wiosna, otwieram rozdział „Wiosna” i szukam inspiracji na przygotowanie obiadu, czy kolacji.

Dobra wiadomość na łasuchów nie potrafiących odmówić sobie słodkości – nie brakuje deserów! Są one jednak w nieco innej, mniej kalorycznej formie. Przykładowo zamiast mąki pszennej pojawia się mąka jęczmienna, a zamiast cukru występuje ksylitol lub brązowy cukier. A co byście powiedzieli na deser z udziałem warzyw? Brzmi ciekawie? Przepis na pyszne babeczki z pieczonymi burakami znajdziecie na łamach książki. Żeby się przekonać, czy proponowane dania są tak smaczne, jak sugerują przepisy, zdecydowałam się od razu kilka wypróbować, a efekty możecie zobaczyć na zamieszczonych zdjęciach.

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową i rzodkiewkami
Oberiba, czyli zupa z kalarepy
Oberiba, czyli zupa z kalarepy
Pomidory nadziewane warzywami, kaszą gryczaną i fetą
Pomidory nadziewane warzywami, kaszą gryczaną i fetą
Sałata z morelami i płatkami migdałowymi
Sałata z morelami i płatkami migdałowymi
Migdałowe ciasto z truskawkami
Migdałowe ciasto z truskawkami

Książkę mogę polecić nie tylko osobom, które planują przejść na wegetarianizm lub tak jak ja, preferują tę dietę od dawna. To idealna pozycja dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowy styl życia, zdrową i lekkostrawną kuchnię, ekologiczne produkty i kulinarne eksperymenty. O części dań nigdy nie słyszałam, a jak się okazało są bardzo smaczne, choć czasem trzeba zwiedzić większą liczbę sklepów, by kupić wszystkie niezbędne składniki. Długi spis treści sprawi, że Wasze menu szybko będzie urozmaicone. Ważne jest też to, że większość przepisów nie wymaga zaawansowanej wiedzy kulinarnej, dlatego z gotowaniem i pieczeniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Ponieważ książka jest większego formatu, do tego ładnie wydana i w twardej okładce, doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby.

Jeśli proponowana przeze mnie pozycja przypadła Wam do gustu, mam dla Was dobrą wiadomość! Już niebawem na naszym fanpage’u pojawi się konkurs, w którym będzie do wygrania jeden egzemplarz „Zieleniny na talerzu”. Uważnie zatem śledźcie naszą stronę!


Książkę otrzymałyśmy od Wydawnictwa Druga Strona (kliknij w miniaturę, żeby przejść na stronę wydawnictwa):

Wydawnictwo Druga Strona

Komentarze

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook IconTwitter IconŚledź nas n Instagramie!Śledź nas n Instagramie!

Korzystając z tej witryny akceptujesz politykę prywatności więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close